spooky month filmtips

14.10.2018 kl. 19:02
Ingen har väl missat att spooky month is here och eftersom skräckfilmer har blivit min favoritgenre passar jag på att återuppliva min gamla goda blogg för att dela med mig av mina favoriter.

bild från imdb.com

Först ut är dock en mycket annorlunda spökhistoria: David Lowerys A Ghost Story (2017). Det är en stilla meditation om tid och sorg som helt klart är en av mina favoritupplevelser i filmväg i år. Den är långsam och till största del dialoglös, så vänta er inte en nagelbitare, men den har ett magnetiskt sug som stöds av det klaustrofobiska bildformatet. Nota bene kära läsare att det här är den sista smala, seriösa konstfilmen jag tipsar om eftersom jag är förfärad över hur snobbig min filmsmak har varit genom tiderna. Hursomhaver är den här så bra att du inte vill missa den, även om den har *tung suck* Casey Affleck i huvudrollen. Fast han är under ett lakan största delen av tiden så det störde inte mig till större utsträckning. Ett blurayexemplar är tillgängligt via Vaskibiblioteket. Heja bibliotek som stöttar hela samhället och inte får tillräckligt med tack för det. ☆☆☆☆

Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 6 med bokstäver:
Jeee!! Filmtipsen e tibak! Bleiv faktiskt ännu meir intrigued åv denhär filmin nu, måst si om jag kan hitt an! (och snobbig filmsmak, hehe, kan känn igen me *skäms*)
Johanna14.10.18 kl. 23:58

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bild från nothingbutgeek.com

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri av Martin McDonagh. Min favorit av McDonagh! Hans humor är fortfarande svart som döden, hans dialog är fortfarande rapp och fräck och knivskarp, men han tar berättelsen på allvar och skämtar inte bort fantastiska Frances McDormands sorg över sin våldtagna och mördade dotter. Ett par gånger blev jag rörd till tårar, men för det mesta skrattade jag högt åt det absurda karaktärsgalleriet och njöt av åkturen däremellan. McDormand har varit min favoritskådespelerska i några år, och här bevisar hon verkligen varför! Sam Rockwell är ett annat säkert kort. Filmen existerar i ett konstigt tidsvakuum - det är 2017 och polisbrutalitet är på tapeten, men samtidigt är den sömniga småstaden bara knappt in på 2000-talet. Om man lånar filmen på bluray från biblioteket får man dessutom McDonaghs kortfilm Six Shooter (2004) på köpet. ☆☆☆☆☆

11.11.2018 kl. 20:34

Sameblod (2016)

bild från imdb.com

Rekommenderar varmt Sameblod av Amanda Kernell. Vet inte vad jag ska säga om filmen annat än att den är en oerhört gripande och välgjord berättelse om skam, identitet, familj och nordisk kolonialhistoria. Kernell belyser olika aspekter av rasism som kommer obehagligt nära och därför borde alla se den. Efter en resa till Australien och Nya Zeeland jag gjorde efter gymnasiet blev jag väldigt intresserad av ursprungskulturer (ett intresse som levt kvar sedan dess) och ville bekanta mig med samer, jag övervägde t.o.m. att studera folkloristik på grund av detta. På senare år har jag insett att det fanns en hel del romantisering och exotifiering i det jag tyckte och tänkte då, vilket är skamligt att erkänna. Men jag intalar mig själv att människor måste få kunna ändra sig och växa ifrån sina problematiska inställningar, så på den vägen är jag ännu. Filmen finns tillgänglig via Vaski-biblioteken. ☆☆☆☆

11.11.2018 kl. 20:11

Halloween (2018)

David Gordon Greens uppföljare till John Carpenters film med samma namn är en slasherfilm i en post-me too-värld. Filmen är en tajt skräckfilm som behandlar offerskap och hur ett trauma kan påverka ens hela liv. Jamie Lee Curtis återvänder som Laurie Strode 40 år efter att hon överlevde Michael Myers mordförsök och hon är så grym för att hon försvarar sin familj trots sin rädsla. Alla kvinnor i filmen har så mycket jävlar anamma! Personligen tycker jag detta är en av de bästa slasherfilmerna jag har sett, inte minst på grund av Carpenters filmmusik som gav en ordentlig adrenalinkick när det klassika pianoklinkandet hördes för första gången. Rekommenderar också att se Nyx Fears video om filmen. ☆☆☆☆

05.11.2018 kl. 09:32

Bad Times at the El Royale (2018)

bildkälla x

Rekommenderar varmt Drew Goddards Bad Times at the El Royale (2018) om du inte räds våldsamma scener och otäcka teman. Filmen lyckas skapa ett mysterium som får en att sitta spänd som en sträng och kastar en fram och tillbaka, kryddat med ett fräsigt Motown soundtrack och en färggrann och visuellt utpräglad stil. Det mest utmärkande är dock skådespelarprestationerna i det breda persongalleriet: Cynthia Erivo fullkomligt strålar, medan Jeff Bridges och Lewis Pullman kilar in små sprickor i hjärtat. Bad Times är definitivt en av de mest engagerande filmer jag har sett i år. ☆☆☆☆☆

Den går på bio NU, och helst ska man ha minimal information om filmen på förhand för bästa möjliga effekt, dvs. undvik trailers och recensioner om du kan. 

Som extratips kan tilläggas att det också lönar sig att se Drew Goddards The Cabin in the Woods (2012), som i sig är en extremt underhållande och nyskapande skräckfilm. ☆☆☆☆

24.10.2018 kl. 12:46

toppfilmer 2017

Det känns lite skakigt att vara tillbaka i bloggformat - ursäkta kortheten i språket! - och jag kommer antagligen hålla de flesta inlägg privata ett tag för att inte dras med i att skriva för någon annas skull och hetsas in i ännu ett kretslopp av presterande. Dock ville jag dela med mig av mina favoritfilmer från det gångna året ifall någon är sugen på (rätt mörka) filmtips i relativt godtycklig ordning. Observera vänligen att postern för film nr 9 är lite spoileraktig, så kisa med ögonen efter åttan om du inte har sett Gerald's Game! Jag vet att detta är surt, men gudskelov vad dom andra affischerna för filmen var fula. Med det sagt är varningen utdelad, håll till godo.

 

1. Swiss Army Man av Daniels. Kom egentligen ut 2016, men den gick på bio i Finland i januari 2017, så jag tycker att den hör till denna lista. En av mina favoritfilmer genom alla tider. Punkt. Poster från Mondo.

 

2. Get Out av Jordan Peele. Kuslig, spännande och oerhört skrämmande när man funderar på politiken i det hela. Den har också sina roliga stunder och satir, men jag tycker INTE att filmen borde tillhöra klassen komedi, vilket Golden Globe-nomineringen tydligen säger att den är. Här kunde vi vita skärpa oss och inte skratta bort svartas upplevelser. Lyssna t.ex. på Raseriet-poddens Get Out-special. Poster från Mondo.

 

3. The Autopsy of Jane Doe av André Øvredal. Freaky as shit. Bäst att inte veta nånting om den innan, och önskar att filmen tagit slut 3 minuter tidigare än den gjorde. Grät massor på grund av en sak som händer, mvh. känslig själ. Poster från Mondo.

 

4. Mother! av Darren Aronofsky. Ruskigt och frustrerande men på det bästa av sätt. Poster tagen från joblo.com.

 

5. It Comes At Night av Trey Edward Shults. Smart och spännande. Poster från insync.plus.

 

6. IT av Andrés Muschietti. Ännu en skräckfilm, 2017 var sannerligen de spännande filmernas år. Poster från edwardjmoran.deviantart.com

 

7. Alien: Covenant av Ridley Scott. Gillar Alien-filmerna, och denna bjöd på otrolig action och intressant tematik. Poster designad av Ten30 Studios.

 

8. Logan av James Mangold. Min första X-Men film, och den första superhjältefilmen jag verkligen gillade sedan Raimis Spiderman och Nolans Batman. Poster tagen från joblo.com.

 

9. Gerald's Game av Mike Flanagan. Netflix premiär. Var alldeles utmärkt tills de sista 10 minuterna som förstörde hela filmen. Poster designad av Matt Talbot. 

 

10. Your Name (orig. titel Kimi no Na wa) av Makoto Shinkai. Utsökt vacker animering och förvånansvärt rolig och rörande. Poster från traileraddict.com.

 

Tyvärr har jag inte ännu sett Ladybird, A Ghost Story, Thor: Ragnarök, Call Me By Your Name eller Three Billboards outside Ebbing Missouri. De skulle antagligen vara med på listan om jag bara hade haft tillgång till dem. Jag har tyvärr heller inte sett några inhemska filmer i år, få dokumentärer, och inget av kvinnliga filmskapare förutom Wonderwoman av Patti Jenkins. De filmer jag ser mest framemot 2018 är Isle of Dogs, Annihilation och Black Panther.

Årets bottennapp: Terrence Malicks Song to song. Urk och blä för det tråkigaste manuskriptlösa egorunk jag någonsin sett.

 

05.01.2018 kl. 00:03

uppdatering, sex månader senare

här ekar det tomt men i öronen ekar Awaken, my love! 
14.11.2017 kl. 15:56

aprilunderhållning

hade middagsbjudning och passade på att ta lite foton medan killarna spelade pleikkari

TV-serier

Last week tonight säsong 1 (HBO Nordic)

Jag är säker på att jag såg annat också, men jag kan för mitt liv inte minnas det just nu. 

 

Film

Planen var att skära ner på biobesök denna månad, men vi kunde inte motstå Your name (Kimi No Na Wa) av Makoto Shinkai och en visning av Alien - director's cut. Andra filmer jag sett är mysiga Captain Fantastic, dokumentären Tower, ett par Jesusfilmer för påskfiilis, bl.a. The Last Temptation of Christ och nästan alla X-men filmer. Tydligen var två av dem så dåliga att sambon tyckte vi kunde skippa dem, men jag tror jag ändå ser dem i något skede, så pass underhållande tycker jag den världen är.

                                       jag fyllde år i april och här är första fotot på mitt 24-åriga jag

Musik

Jag fick Beyoncés Lemonade av kärestan i födelsedagspresent, att den pojken känner mig alltså! Kendrick Lamars DAMN. är annars det nyaste jag lyssnat på i musikväg.

 

Böcker

Har återigen varit en slö läsmånad på grund av inspirationsbrist. Läste en massa litteratur om mens i forskningssyfte, men tvingades lägga den uppsatsen på is för en stund. Det blir magistersarbete så småningom, och det inspirerar. Annars blev det "The Moons of Jupiter" av Alice Munro och två seriealbum av Elin Lucassi, varav en är splitterny. Rekommenderar att låna Synd som e-bok.

alla mina instagrambilder förutom självporträtt är av någon orsak för stora för att laddas upp via telefonen, men här är i alla fall det senaste tillskottet, en gåva från svärföräldrarna som mindes att jag förr pratat om att ha en tavla över området jag bodde i förra året

 

Utställningar, teater och annat

Svärföräldrarna besökte Åbo för första gången och som sig bör tog vi dem på rundtur till Åbo slott, Runsala och otroligt mysiga Fiskars. Vi vandrade runt i antikaffärer och passade på att äta ute i flera omgångar: Dennis, Morrisons, Tsing Tao och brunch vid Nick's Food Design. 

The English Department ordnade dessutom en Thesis Festival där jag presenterade min färdiga kandidatavhandling. Jajamän, jag har klarat av att skriva klart min avhandling och det känns jädra bra. 

Inser att jag har helt förbisett poddar i mina listor! Har hittat en ny tisdagskompanjon i Penntricket, vid sidan om mina två andra säkra kort: /Film Cast och Stuff Mom Never Told You.

Och sist men inte minst var det valborgsfirande på tapeten i Åbo. En mycket lyckad valborg med dagsdrinkar och miniburgare, Vårdberget och fest, och en extremt avslappnad första maj. Det blev ingen utomhuspiknik i år men hade inte dåligt samvete för det. 

vårens bästa festoutfit hängde med under vappen och jag kände mig som en Spice Girl

09.05.2017 kl. 22:23

marsunderhållning

TV-serier

Mr. Robot (HBO Nordic)

Sex and the City säsong 4-6 (HBO Nordic)

källa x

Film

Logan på bio överraskade med sin lättillgänglighet även fast jag inte sett flera än en X-Men film innan. Den var ytterst underhållande och samtidigt finstämd. Intressant att se en superhjältefilm med sån fokus på mänsklighet. Andra sevärda filmer jag såg i mars var kusliga The Visit, filosofiska anime-versionen av Ghost in the Shell, råa Bone Tomahawk och Nausicaä of the Valley of the Wind som har min favorit Ghibli-huvudroll hittills (och jag har just skrivit en avhandling om en annan älskvärd Ghibli-tjej). 

 

Musik

Föll hårt för Solanges nya album och upptäckte således Beyoncés lillasysters talang. Hennes lågmälda r&b och hela hennes framtoning känns närmare mig än Beyoncé, även om ingen är lika grym som Queen B. Jag är så kär i Solanges videor att jag inte ens kunde välja en, utan måste dela med mig av tre! HENNES VISUELLA KONST ÄR SÅ [ordlös]

 

Annars har jag även lyssnat på Drakes nyaste album. Favoritlåten är Glow med dess Earth, Wind & Fire sample, men Hanna hade också rätt i att lyfta fram Passionfruit. Lite grann har jag även lyssnat på Simpsonswave som bakgrundsmusik vid studier och promenader.

 

Böcker

Har flera böcker på gång, men den enda jag kan minnas att jag läste igenom i mars var Kate Beatons Hark! A vagrant-serier.

 

Utställningar, teater och annat

Det var en månad full av stadspromenader, biblioteks- och loppisbesök samt Åbo slott, laser tag och en sväng förbi Britannicas pub quiz. Dessutom fick jag designhysteri och köpte loss både Iittalakärl och Marimekkovaror samt en massa snygga möbler. En del av detta var tack vare ett presentkort, som fick mig att upptäcka Finnish Design Store med dess oerhört höga priser och kvalitet. Bilder på mina inköp finns på min instagram → @littlefinnishpixie.

Annat som rymdes in i månaden var brödra- och kompisbesök, en långhelg i Österbotten med skidåkning och kattkramar, cafébesök, lunchträffar och jobberbjudande. En bra månad i sin helhet, med ljus som piggar upp.

02.03.2017 kl. 12:29

februariunderhållning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                      källa x

TV-serier

Sex and the City säsong 1-3. Efter en ganska trög start börjar jag så småningom bli mera och mera invigd i karaktärerna även om det ibland känns smått daterat. Det är i alla fall väldigt roligt att följa modets utveckling och deras systerskap.

Vi har flera serier på gång, men jag kommer nämna dem först när vi plogat oss igenom dem i deras helhet. Jag antar att januari gjorde oss övermätta på serier och vi valde oftast youtube framför annat denna månad. Sen såg vi faktiskt på Oscarsgalans repris i år och fann den förunderligt underhållande. Heja Jimmy Kimmel och dina pikar mot Matt Damon. Dessutom skötte han hela "slutfiaskot" på bästa sätt.

                                                                                      källa x

Film

Det kunde ha blivit en extremt biotät månad med många titlar i spaningen, innan vi insåg att vi minsann inte kan spendera hur mycket pengar som helst på vår favorithobby. Hursomhaver tog vi en dubbelbiomåndag och såg Moonlight samt John Wick Chapter 2. Dessutom såg vi Scorseses Silence, vilket jag inte rekommenderar för ett biobesök eftersom det låga tempot fick den att kännas evighetslång (jag somnade faktiskt i slutet, men jag råkade vara extra trött den dagen). I början av februari såg vi även extremt fina Life, animated, en dokumentär om autistiska Owen som lärde sig kommunicera med hjälp av Disneyfilmer. Hoppsan, det blev visst ändå många biobesök som smög sig på.
 
Förutom att se filmer på en bioduk har vi återigen flitigt utnyttjat bibliotekets lånehyllor och sett Lights Out, Don't Breathe, otroliga Hacksaw Ridge och ännu mer otroliga Hercules in New York (en gammal favorit för mig). Två veckoslut spenderade vi även med två olika filmmaraton, nämligen Bourne- och Jurassic Park-trilogin. Bästa filmen denna månad var definitivt Beyoncés Lemonade som jag inte hade sett sedan den släpptes.

 

                                                                                      källa x

Musik

I och med att jag har lånat Lemonade från biblioteket snurrar den flera gånger om varje morgon innan jag drar iväg. Hold Up, Sorry, Pray you catch me, Formation och nya upptäckten All Night är favoriterna. 

Missy Elliotts nya singel I'm Better har även den spelats flitigt. OCH jag införskaffade äntligen ett av mina favoritalbum på vinyl efter tre års väntan: Boys and Girls av Alabama Shakes.

 

                                                                                      källa x

Böcker

Har inte läst så mycket denna månad, men några seriealbum av svenska kvinnliga serietecknare har det blivit, bl.a. ett par av Nanna Johansson samt en inspirerande bok om hållbart mode (se bild ↑).

28.02.2017 kl. 15:28

 

Matilda / 25 /  ↵jjjMajordbarn med bibliotekariedrömmar

mina vänner har bett mig samla filmtips på ett och samma ställe så varsågoda
☆ - ☆☆☆☆☆