spooky month filmtips

Ingen har väl missat att spooky month is here och eftersom skräckfilmer har blivit min favoritgenre passar jag på att återuppliva min gamla goda blogg för att dela med mig av mina favoriter.

bild från imdb.com

Först ut är dock en mycket annorlunda spökhistoria: David Lowerys A Ghost Story (2017). Det är en stilla meditation om tid och sorg som helt klart är en av mina favoritupplevelser i filmväg i år. Den är långsam och till största del dialoglös, så vänta er inte en nagelbitare, men den har ett magnetiskt sug som stöds av det klaustrofobiska bildformatet. Nota bene kära läsare att det här är den sista smala, seriösa konstfilmen jag tipsar om eftersom jag är förfärad över hur snobbig min filmsmak har varit genom tiderna. Hursomhaver är den här så bra att du inte vill missa den, även om den har *tung suck* Casey Affleck i huvudrollen. Fast han är under ett lakan största delen av tiden så det störde inte mig till större utsträckning. Ett blurayexemplar är tillgängligt via Vaskibiblioteket. Heja bibliotek som stöttar hela samhället och inte får tillräckligt med tack för det. ☆☆☆☆

14.10.2018 kl. 19:02

toppfilmer 2017

Det känns lite skakigt att vara tillbaka i bloggformat - ursäkta kortheten i språket! - och jag kommer antagligen hålla de flesta inlägg privata ett tag för att inte dras med i att skriva för någon annas skull och hetsas in i ännu ett kretslopp av presterande. Dock ville jag dela med mig av mina favoritfilmer från det gångna året ifall någon är sugen på (rätt mörka) filmtips i relativt godtycklig ordning. Observera vänligen att postern för film nr 9 är lite spoileraktig, så kisa med ögonen efter åttan om du inte har sett Gerald's Game! Jag vet att detta är surt, men gudskelov vad dom andra affischerna för filmen var fula. Med det sagt är varningen utdelad, håll till godo.

 

1. Swiss Army Man av Daniels. Kom egentligen ut 2016, men den gick på bio i Finland i januari 2017, så jag tycker att den hör till denna lista. En av mina favoritfilmer genom alla tider. Punkt. Poster från Mondo.

 

2. Get Out av Jordan Peele. Kuslig, spännande och oerhört skrämmande när man funderar på politiken i det hela. Den har också sina roliga stunder och satir, men jag tycker INTE att filmen borde tillhöra klassen komedi, vilket Golden Globe-nomineringen tydligen säger att den är. Här kunde vi vita skärpa oss och inte skratta bort svartas upplevelser. Lyssna t.ex. på Raseriet-poddens Get Out-special. Poster från Mondo.

 

3. The Autopsy of Jane Doe av André Øvredal. Freaky as shit. Bäst att inte veta nånting om den innan, och önskar att filmen tagit slut 3 minuter tidigare än den gjorde. Grät massor på grund av en sak som händer, mvh. känslig själ. Poster från Mondo.

 

4. Mother! av Darren Aronofsky. Ruskigt och frustrerande men på det bästa av sätt. Poster tagen från joblo.com.

 

5. It Comes At Night av Trey Edward Shults. Smart och spännande. Poster från insync.plus.

 

6. IT av Andrés Muschietti. Ännu en skräckfilm, 2017 var sannerligen de spännande filmernas år. Poster från edwardjmoran.deviantart.com

 

7. Alien: Covenant av Ridley Scott. Gillar Alien-filmerna, och denna bjöd på otrolig action och intressant tematik. Poster designad av Ten30 Studios.

 

8. Logan av James Mangold. Min första X-Men film, och den första superhjältefilmen jag verkligen gillade sedan Raimis Spiderman och Nolans Batman. Poster tagen från joblo.com.

 

9. Gerald's Game av Mike Flanagan. Netflix premiär. Var alldeles utmärkt tills de sista 10 minuterna som förstörde hela filmen. Poster designad av Matt Talbot. 

 

10. Your Name (orig. titel Kimi no Na wa) av Makoto Shinkai. Utsökt vacker animering och förvånansvärt rolig och rörande. Poster från traileraddict.com.

 

Tyvärr har jag inte ännu sett Ladybird, A Ghost Story, Thor: Ragnarök, Call Me By Your Name eller Three Billboards outside Ebbing Missouri. De skulle antagligen vara med på listan om jag bara hade haft tillgång till dem. Jag har tyvärr heller inte sett några inhemska filmer i år, få dokumentärer, och inget av kvinnliga filmskapare förutom Wonderwoman av Patti Jenkins. De filmer jag ser mest framemot 2018 är Isle of Dogs, Annihilation och Black Panther.

Årets bottennapp: Terrence Malicks Song to song. Urk och blä för det tråkigaste manuskriptlösa egorunk jag någonsin sett.

 

05.01.2018 kl. 00:03

uppdatering, sex månader senare

här ekar det tomt men i öronen ekar Awaken, my love! 
14.11.2017 kl. 15:56

aprilunderhållning

hade middagsbjudning och passade på att ta lite foton medan killarna spelade pleikkari

TV-serier

Last week tonight säsong 1 (HBO Nordic)

Jag är säker på att jag såg annat också, men jag kan för mitt liv inte minnas det just nu. 

 

Film

Planen var att skära ner på biobesök denna månad, men vi kunde inte motstå Your name (Kimi No Na Wa) av Makoto Shinkai och en visning av Alien - director's cut. Andra filmer jag sett är mysiga Captain Fantastic, dokumentären Tower, ett par Jesusfilmer för påskfiilis, bl.a. The Last Temptation of Christ och nästan alla X-men filmer. Tydligen var två av dem så dåliga att sambon tyckte vi kunde skippa dem, men jag tror jag ändå ser dem i något skede, så pass underhållande tycker jag den världen är.

                                       jag fyllde år i april och här är första fotot på mitt 24-åriga jag

Musik

Jag fick Beyoncés Lemonade av kärestan i födelsedagspresent, att den pojken känner mig alltså! Kendrick Lamars DAMN. är annars det nyaste jag lyssnat på i musikväg.

 

Böcker

Har återigen varit en slö läsmånad på grund av inspirationsbrist. Läste en massa litteratur om mens i forskningssyfte, men tvingades lägga den uppsatsen på is för en stund. Det blir magistersarbete så småningom, och det inspirerar. Annars blev det "The Moons of Jupiter" av Alice Munro och två seriealbum av Elin Lucassi, varav en är splitterny. Rekommenderar att låna Synd som e-bok.

alla mina instagrambilder förutom självporträtt är av någon orsak för stora för att laddas upp via telefonen, men här är i alla fall det senaste tillskottet, en gåva från svärföräldrarna som mindes att jag förr pratat om att ha en tavla över området jag bodde i förra året

 

Utställningar, teater och annat

Svärföräldrarna besökte Åbo för första gången och som sig bör tog vi dem på rundtur till Åbo slott, Runsala och otroligt mysiga Fiskars. Vi vandrade runt i antikaffärer och passade på att äta ute i flera omgångar: Dennis, Morrisons, Tsing Tao och brunch vid Nick's Food Design. 

The English Department ordnade dessutom en Thesis Festival där jag presenterade min färdiga kandidatavhandling. Jajamän, jag har klarat av att skriva klart min avhandling och det känns jädra bra. 

Inser att jag har helt förbisett poddar i mina listor! Har hittat en ny tisdagskompanjon i Penntricket, vid sidan om mina två andra säkra kort: /Film Cast och Stuff Mom Never Told You.

Och sist men inte minst var det valborgsfirande på tapeten i Åbo. En mycket lyckad valborg med dagsdrinkar och miniburgare, Vårdberget och fest, och en extremt avslappnad första maj. Det blev ingen utomhuspiknik i år men hade inte dåligt samvete för det. 

vårens bästa festoutfit hängde med under vappen och jag kände mig som en Spice Girl

09.05.2017 kl. 22:23

marsunderhållning

TV-serier

Mr. Robot (HBO Nordic)

Sex and the City säsong 4-6 (HBO Nordic)

källa x

Film

Logan på bio överraskade med sin lättillgänglighet även fast jag inte sett flera än en X-Men film innan. Den var ytterst underhållande och samtidigt finstämd. Intressant att se en superhjältefilm med sån fokus på mänsklighet. Andra sevärda filmer jag såg i mars var kusliga The Visit, filosofiska anime-versionen av Ghost in the Shell, råa Bone Tomahawk och Nausicaä of the Valley of the Wind som har min favorit Ghibli-huvudroll hittills (och jag har just skrivit en avhandling om en annan älskvärd Ghibli-tjej). 

 

Musik

Föll hårt för Solanges nya album och upptäckte således Beyoncés lillasysters talang. Hennes lågmälda r&b och hela hennes framtoning känns närmare mig än Beyoncé, även om ingen är lika grym som Queen B. Jag är så kär i Solanges videor att jag inte ens kunde välja en, utan måste dela med mig av tre! HENNES VISUELLA KONST ÄR SÅ [ordlös]

 

Annars har jag även lyssnat på Drakes nyaste album. Favoritlåten är Glow med dess Earth, Wind & Fire sample, men Hanna hade också rätt i att lyfta fram Passionfruit. Lite grann har jag även lyssnat på Simpsonswave som bakgrundsmusik vid studier och promenader.

 

Böcker

Har flera böcker på gång, men den enda jag kan minnas att jag läste igenom i mars var Kate Beatons Hark! A vagrant-serier.

 

Utställningar, teater och annat

Det var en månad full av stadspromenader, biblioteks- och loppisbesök samt Åbo slott, laser tag och en sväng förbi Britannicas pub quiz. Dessutom fick jag designhysteri och köpte loss både Iittalakärl och Marimekkovaror samt en massa snygga möbler. En del av detta var tack vare ett presentkort, som fick mig att upptäcka Finnish Design Store med dess oerhört höga priser och kvalitet. Bilder på mina inköp finns på min instagram → @littlefinnishpixie.

Annat som rymdes in i månaden var brödra- och kompisbesök, en långhelg i Österbotten med skidåkning och kattkramar, cafébesök, lunchträffar och jobberbjudande. En bra månad i sin helhet, med ljus som piggar upp.

02.03.2017 kl. 12:29

februariunderhållning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                      källa x

TV-serier

Sex and the City säsong 1-3. Efter en ganska trög start börjar jag så småningom bli mera och mera invigd i karaktärerna även om det ibland känns smått daterat. Det är i alla fall väldigt roligt att följa modets utveckling och deras systerskap.

Vi har flera serier på gång, men jag kommer nämna dem först när vi plogat oss igenom dem i deras helhet. Jag antar att januari gjorde oss övermätta på serier och vi valde oftast youtube framför annat denna månad. Sen såg vi faktiskt på Oscarsgalans repris i år och fann den förunderligt underhållande. Heja Jimmy Kimmel och dina pikar mot Matt Damon. Dessutom skötte han hela "slutfiaskot" på bästa sätt.

                                                                                      källa x

Film

Det kunde ha blivit en extremt biotät månad med många titlar i spaningen, innan vi insåg att vi minsann inte kan spendera hur mycket pengar som helst på vår favorithobby. Hursomhaver tog vi en dubbelbiomåndag och såg Moonlight samt John Wick Chapter 2. Dessutom såg vi Scorseses Silence, vilket jag inte rekommenderar för ett biobesök eftersom det låga tempot fick den att kännas evighetslång (jag somnade faktiskt i slutet, men jag råkade vara extra trött den dagen). I början av februari såg vi även extremt fina Life, animated, en dokumentär om autistiska Owen som lärde sig kommunicera med hjälp av Disneyfilmer. Hoppsan, det blev visst ändå många biobesök som smög sig på.
 
Förutom att se filmer på en bioduk har vi återigen flitigt utnyttjat bibliotekets lånehyllor och sett Lights Out, Don't Breathe, otroliga Hacksaw Ridge och ännu mer otroliga Hercules in New York (en gammal favorit för mig). Två veckoslut spenderade vi även med två olika filmmaraton, nämligen Bourne- och Jurassic Park-trilogin. Bästa filmen denna månad var definitivt Beyoncés Lemonade som jag inte hade sett sedan den släpptes.

 

                                                                                      källa x

Musik

I och med att jag har lånat Lemonade från biblioteket snurrar den flera gånger om varje morgon innan jag drar iväg. Hold Up, Sorry, Pray you catch me, Formation och nya upptäckten All Night är favoriterna. 

Missy Elliotts nya singel I'm Better har även den spelats flitigt. OCH jag införskaffade äntligen ett av mina favoritalbum på vinyl efter tre års väntan: Boys and Girls av Alabama Shakes.

 

                                                                                      källa x

Böcker

Har inte läst så mycket denna månad, men några seriealbum av svenska kvinnliga serietecknare har det blivit, bl.a. ett par av Nanna Johansson samt en inspirerande bok om hållbart mode (se bild ↑).

28.02.2017 kl. 15:28

queen

Drottningen av hiphop har släppt nytt och det är precis så coolt som man kunde vänta sig.

08.02.2017 kl. 23:36

januariunderhållning

Inspirerad av Hannas kulturmånader och som en minneslista för framtiden kommer här en sammanfattning av det jag och pojkvännen har underhållit oss med i januari. Det här har varit en månad full av TV-tittande av hög kvalitet som har klistrat fast oss i soffan, märk väl på ett bra sätt. 

källa x

TV-serier

American Crime Story: The People vs O.J. Simpson (Netflix)
 
Sherlock säsong 4 (Netflix)
 
Project Greenlight säsong 4 (HBO)
 
True Detective säsong 1 (HBO) 
 
SKAM säsong 3 (YLE AREENA)
 
Westworld (HBO)

 

Film

En ganska tät biomånad för oss med La La Land, Swiss Army Man och Split. Dessutom har vi utnyttjat bibliotekets utbud och lånat titlar som Spotlight, The Nice Guys och Terminator Genisys. Jag såg även Jagten för första gången och blev oändligt frustrerad, samt Keanu som är roligaste filmen med en kattunge i titelrollen. Bästa filmen var definitivt Swiss Army Man ♡♡♡

 

källa x

Musik

Jag fick en vinyl med Twin Peaks soundtracket i försenad julklapp! Perfekt till middag med ett vinglas.

Lyssnade på Bon Ivers 22, A million på repeat de stunder jag skrev kandi i arkens bibliotek.

 

Böcker

The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing av Marie Kondo (kindle)

 

källa x
 

Teater, utställningar & annat:

Karleby Ungdomsförenings Revy Åppstellt

Helene Schjerfbeck vid Åbo Konstmuseum

27.01.2017 kl. 14:26

Swiss Army Man (2016)

Det är länge sedan jag har gett filmtips här, men jag kan inte låta bli att tipsa om EN AV ÅRETS BÄSTA FILMER. Swiss Army Man av Daniels är ett alldeles underbart, tokigt, roligt och känsligt måbrapiller till film. Personligen tror jag att denna film är gjord specifikt för mig, för vem älskar sång och dans och pruttar mera än undertecknad?

Den går på Finnkino NU! Så iväg med er! Bry er inte om att ta reda på någonting i förväg, men om ni absolut vill kan ni ta en titt på trailern. Den är antagligen min favoritfilm som kom ut 2016, följd av Hunt for the Wilderpeople och Lemonade

16.01.2017 kl. 11:11

nu är jag alldeles för obrydd om det privata

Jag tänker sånt
som inte är tillåtet
och jag tillåter
inte mig själv att tänka 
Nu tror ni det är
sex, död, skvaller,
destruktivitet
men egentligen är det
svek
och rädsla
och förvirring
Jag kan knappt skilja på
vad som är verkligt
och inte längre
Jag vågar inte prata 
om drömmar mera
för det kan vara sant
och sanning och minne
kan va en hjärnkoppling
jag hade när jag var
varm och dåsig och omedveten
07.01.2017 kl. 15:40

 

Matilda / 25 /  ↵jjjMajordbarn med bibliotekariedrömmar

mina vänner har bett mig samla filmtips på ett och samma ställe så varsågoda
☆ - ☆☆☆☆☆